
Każdy fan grillowania letniego na pewno marzy o możliwości smakowania potraw z grilla przez cały rok. Istnieje taka opcja, pod warunkiem, że kupimy grill elektryczny, z którego możemy korzystać zarówno na dworze, jak i w domu. Daje to możliwość grillowania przez cały rok, bez względu na pogodę.
Spis treści:
- Jak wybrać odpowiedni grill elektryczny?
- Czy jedzenie z grilla elektrycznego jest zdrowe?
- Możliwości grillowania
Jak wybrać odpowiedni grill elektryczny?
Przy wyborze grilla elektrycznego należy zwrócić uwagę na możliwość regulacji temperatury, dzięki czemu idealnie dopasujemy ją do przygotowywanej potrawy. Pomocny przy tym jest także wbudowany termometr z wyświetlaczem LED. Nowoczesne modele posiadają także możliwość połączenia z aplikacją, dzięki czemu nigdy nie przegapimy odpowiedniego momentu zdjęcia jedzenia z grilla. Ważną rolę odgrywa także powierzchnia rusztu. Najlepiej, jeśli jest nieprzywierająca, co ułatwi czyszczenie i zapobiegnie przypaleniu. Te wykonane z żeliwa pokryte emalią porcelanową bardzo dobrze rozprowadzają ciepło. Przydatną opcją jest także zbiornik na tłuszcz, który skutecznie go usuwa, co wpływa na smak potraw. Możliwość demontażu płyt ułatwia czyszczenie. Niektóre modele posiadają także stoliki boczne, które ułatwiają przygotowanie i przechowywanie składników.
Czy jedzenie z grilla elektrycznego jest zdrowe?
Oprócz tego, że grill elektryczny umożliwia korzystanie z niego zarówno wewnątrz pomieszczenia, jak i na zewnątrz, zapewnia pyszny smak i aromat przyrządzanych potraw. Są one lekkostrawne i niskokaloryczne, gdyż do ich przygotowania nie trzeba używać tłuszczu. To świetna alternatywa dla smażenia. Produkty grillowe są znacznie zdrowsze od tych obsmażanych na głębokim tłuszczu. Oprócz tego tłuszcz wydobywający się z potraw nie kapie na rozżarzony węgiel, przez co nie dochodzi do jego spalania, podczas którego wydzielane są toksyczne substancje, i opadania na jedzenie.
Możliwości grillowania
Ruchome zawiasy umożliwiają regulację wysokości płyt, dzięki czemu istnieje możliwość dopasowania ich do grubości przygotowywanych dań. Wszystkie grille elektryczne posiadają trzy pozycje grillowania. Aby równocześnie opiekać z obu stron np. kanapkę czy mięso należy całkowicie zamknąć grill. W pozycji otwartej, kiedy urządzenie jest rozłożone, mamy do dyspozycji dużą powierzchnię. Natomiast funkcja półotwarta idealnie sprawdzi się do podgrzania z dołu i z góry, np. kanapek z serem na wierzchu lub delikatnych produktów, których nie chcemy mocno zgniatać.