
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami – dlatego dziś postanowiliśmy opowiedzieć o tym, jak szybko rozpalić grilla. Poznasz podstawowe typy podpałek grillowych. Odpowiemy na pytanie, kiedy można wrzucić na ruszt pierwsze mięso i warzywa. Poznasz dobre i złe praktyki rozpalania. Dowiesz się jaki materiał opałowy na grillu sprawdzi się najlepiej. Ta pigułka wiedzy czeka na Ciebie właśnie w tym artykule – to cenne informacje, które warto poznać przed sezonem. Do przekazania mamy ich całkiem sporo dlatego właśnie tu, teraz i bez zbędnego przedłużania – zapraszamy do lektury!
Spis treści:
- Rodzaje podpałek do grilla
- Zasady bezpieczeństwa przy rozpalaniu grilla
- Węgiel drzewny czy brykiet?
- Jak rozpalić grilla?
Rodzaje podpałek do grilla
Podpałki do grilla występują w formie kostek, cieczy lub żelu – działanie każdej z nich jest zbliżone i każda sprawdzi się tak samo. My postanowiliśmy je rozróżnić w inny sposób:
- podpałki kerozynowe i parafinowe to podpałki wyprodukowane na bazie ropy naftowej,
- podpałki alkocholowe – to podpałki wyprodukowane na bazie alkoholu
Każdy z wymienionych typów wydziela toksyczne substancje w początkowych fazach spalania. Dlatego do rozpalenia grilla dużo lepiej użyć niezadrukowanego papieru lub drobnych kawałków drewna. Jeżeli jednak używasz podpałki, to poczekaj około 25 minut ze wstawieniem rusztu na grill i wykładaniem na nim jedzenia.
Zasady bezpieczeństwa przy rozpalaniu grilla
Oto kilka ważnych zasad bezpieczeństwa przy rozpalaniu grilla:
- grill powinien znajdować się w odległości około 10 metrów od uczestników spotkania,
- przy grillu zawsze stój w przeciwnym kierunku do kierunku wiatru,
- przy grillu zawsze powinna się znajdować dwulitrowa butelka wody,
- nigdy nie rozpalaj grilla zadrukowanymi gazetami (ich tusz wydziela toksyczne substancje w trakcie spalania),
- nigdy nie pochylaj się nad grillem w trakcie rozpalania,
- nigdy nie dokładaj gazet, rozpałki parafinowej, alkoholowej ani kerozynowej przy wstawionym ruszcie!
Węgiel drzewny czy brykiet?
To pytanie często zadawane w trakcie grillowych zakupów. Oba materiały opałowe sprzedawane są w podobnych opakowaniach i często mylone przez mniej doświadczonych grillowiczów. Brykiet rozpala się dłużej, za to wspaniale się żarzy, doskonale trzyma temperaturę i pali się wolniej. Węgiel drzewny szybciej się rozpala, ale także spala się szybciej. Czy więc oznacza to, że węgiel drzewny jest gorszy od brykietu? No nie do końca. Spokojnie, wszystko tłumaczymy, zgrabnie przechodząc do clou artykułu.
Jak rozpalić grilla?
Jak rozpalić grille węglowe? Już tłumaczymy – brykiet rozsyp w dolnej części grilla i przysyp go warstwą węgla drzewnego. Warstwę węgla drzewnego wymieszaj z rozpałką. Teraz przyszła kolej na podpalanie. W zależności od ilości dodanej rozpałki ogień powinien prędzej czy później zająć się węglem drzewnym. Węgiel drzewny, który spala się wolniej od rozpałki, ale szybciej niż brykiet, będzie stopniowo rozpalał brykiet znajdujący się w dolnej części grilla. Rozpalanie możesz przyśpieszyć, dmuchając na żarzący się węgiel lub wachlując zawartość grilla sztywnym kartonem. Voila – Gotowe!