
Słoneczna pogoda powoduje, że coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Jednym ze sposobów na celebrowanie weekendu lub wolnego popołudnia, jest grillowanie z rodziną i przyjaciółmi. Sprawdź, co oprócz kiełbasek można wrzucić na ruszt!
Spis treści:
- Jak wybrać mięso do grillowania?
- Jakie mięso do grillowania
- Jak przyrządzić mięso na grillu?
Jak wybrać mięso do grillowania?
Na grillu możemy przyrządzić prawie każdy rodzaj mięsa, dlatego wiele zależy od Twoich preferencji smakowych. Jeżeli lubisz delikatne mięso, z niską zawartością tłuszczu, możesz wybrać indyka lub kurczaka. Skórka drobiu przypieka się idealnie, staje się rumiana i chrupiąca, a miąsz wciąż pozostaje soczysty. Filet najlepiej smakuje podawany w formie szaszłyku, w towarzystwie ulubionych warzyw lub przygotowany w marynacie i zapiekany w folii. Popularną przekąską z grilla, są także skrzydełka, koniecznie podawane z sosem musztardowym lub bbq. Również inne części kurczaka sprawdzą podczas grillowania, np. udka, które zawierają nieco więcej tłuszczu, ale smakują równie wyśmienicie. Natomiast ryby to świetny wybór, jeśli chcemy zjeść coś lżejszego i zdrowego.
Jakie mięso do grillowania?
Jeżeli jesteś fanem bardziej soczystego mięsa, do gustu na pewno przypadnie Ci stek z polędwicy wołowej, karkówka, żeberka, boczek, schab lub wieprzowina. Jednak nie tylko rodzaj mięsa jest ważny, ale także sposób jego przyprawiania. Lubisz wyraziste, ostre i pikantne smaki? Polecamy marynowane mięso w orientalnych przyprawach i ziołach. Do marynaty idealnie nadaje się czosnek, chilli, rozmaryn, tymianek, curry i słodka papryka. Odpowiednio dobrane przyprawy nie tylko nadadzą smaku, ale także pozwolą zachować soczystość mięsa.
Jak przyrządzić mięso na grillu?
Ważny jest nie tylko rodzaj mięsa i to, czym je przyprawimy, ale także jego jakość i świeżość. Dlatego zwróć uwagę na jego zapach oraz kolor. Mięso nie powinno mieć żadnego śluzu, ani nalotu, natomiast zapach powinien delikatny. Jaki rodzaj grilla sprawdzi się najlepiej? Jeżeli jesteś fanem klasycznego grillowania, grille węglowe pozwolą Ci zachować smak i aromat potraw z rusztu, który pamiętamy z dzieciństwa. Jeżeli jednak chcesz w szybki i prosty sposób przyrządzić zdrowe potrawy, a grillować chcesz o każdej porze roku, nawet w domowym zaciszu, wybierz grill elektryczny. Również grill gazowy jest wygodny i prosty w użyciu, a do tego pozwala na szybkie i równomierne przyrządzanie dań.
Ostateczny wybór urządzenia, powinien zależeć od Twoich potrzeb i preferencji. Ważne jest, by wybrać taki, grill, który najbardziej odpowiada Twoim wymaganiom.