
Najważniejsze funkcje aromatyzerów w grillach Broil King
Aromatyzery, ich głównym zadaniem jest nadanie potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Ten fakt sprawia że są one tak bardzo ważnym elementem,
to przecież ze względu na wyjątkowy smak wybieramy potrawy z grilla.
Marka Broil King nazywała je angielskimi słowami pochodzącymi od słów flavour i wave tłumacząc potocznie, fale smaku.
Powszechnie panujący mit na temat smaku grilla biorącym się z metody zasilania, to znaczy gaz, węgiel czy prąd jest błędny.
Wyjaśnijmy więc skąd bierze się ten wyjątkowy aromat. Otóż smak nie jest zależny od zasilania a już na pewno nie zależy od wykorzystanego
brykietu czy węgla. Wiadomo że lepiej używać tych lepszej jakości jeśli decydujemy się na ten rodzaj grillowania.
Wyjaśnijmy więc, smak oraz aromat pochodzi z odparowujących soków, tłuszczy oraz marynat które skapują na rozgrzana powierzchnię.
To ten odparowujący aromat wnika w nasze potrawy.
W grillach węglowych powierzchnią która odparowuje skapujące soki są rozżarzone brykiety lub węgle. Ważny jest fakt że w tym czasie nie uwalniają
żadnych dodatkowych aromatów, najbardziej pożądanym jest efekt pomarańczowej, nie dymiącej powierzchni. Zimny węgiel może uwalniać gorzki aromat.
Bardzo ważne jest aby wybierać produkty wysokiej jakości bo to właśnie one wytwarzają smak na grillu. Wszystkie wypływające tłuszcze które skapują
na gorąca powierzchnię pod nimi aby następnie odparować i do nich wrócić nadają tego wyjątkowego aromatu który możemy uzyskać tylko na grillu.
Wiele zawdzięczamy odparowywaniu, a dokładnie zainstalowanemu w grillach Broil King systemowi aromatyzerów Flav-R-Wave™. Spełnia zadanie
rozgrzanej powierzchni, która podobnie jak rozżarzony węgiel czy brykiet w grillach węglowych, odparowuje wszystkie soki, tłuszcze oraz marynaty.
Aromatyzery w grillach Broil King pokrywają niemalże całe dno piekarnika, w serii Baron 300 aż 86% dna. Im większa powierzchnia aromatyzerów
tym więcej soków zostaje odparowanych, dzięki czemu zyskujemy maksymalną ilość smaku. Marka Broil King umieszcza aromatyzery w najbardziej
optymalnym miejscu starając się rozprowadzić je po jak największej powierzchni abyśmy mogli cieszyć się możliwie największą ilością smaków oraz aromatów
z grilla.
Jednak dno nie może zostać w 100% pokryte aromatyzerami gdyż powstałaby patelnia a ciepło z palników nie unosiłoby się.
Stosowane przez markę Broil King palniki Dual-Tube rozgrzewają aromatyzery które przy odpowiednio wysokiej temperaturze emitują częstotliwość
fal podczerwonych. Ma to ogromne znaczenie jeśli chcemy przygotować idealne steki.
Falowany kształt aromatyzerów nie jest przypadkowy, daje to większą powierzchnię odparowywania, dodatkowo każda fala aromatyzera została
zaprojektowana tak aby kąt nachylenia wynosił dokładnie 32°. Daje to kropli która na niego skapuje idealną ilość czasu aby odparować oraz nie ulec spaleniu.
Pozostałe bardzo istotne funkcje aromatyzerów :
- Utrzymują wilgotne i ciepłe powietrze nisko wewnątrz piekarnika grilla, dzięki czemu potrawy nie są wysuszone i pozostają soczyste.
- Ograniczają straty ciepła wewnątrz grilla podczas otwierania pokrywy, zapobiegając „efektowi komina” czyli wyssaniu ciepłego powietrza,
które się unosi. - Równomiernie rozprowadzają temperaturę na całej powierzchni rusztu.
- Zabezpieczają palniki przed kwasami z potraw, które powodują korozję.
Aromatyzery utrzymują na dnie piekarnika ciepłe oraz wilgotne powietrze nie pozwalając na wtargnięcie zimnego suchego powietrza podczas
otwierania pokrywy tzw. „efekt komina”.