Dlaczego warto zdecydować się na grilla z zestawem rożna
Zestaw rożna obrotowego w grillach Broil King umożliwia nam ciągłe obracanie mięsa, dzięki temu będąc w ciągłym ruchu mięso jest z każdej strony soczyste i smaczne.
Przygotowywanie kurczaka na ruszcie metodą pośrednią także daje dobre efekty, jednak istnieje zagrożenie że całe jego soki ściekną do dolnej części mięsa a górna zostanie przesuszona.
Dodatkowo grillując na rożnie używając specjalnie zaprojektowanego przez markę Broil King palnika, możesz zamknąć soki i tłuszcze używając większego płomienia a następnie piec wnętrze
kurczaka w niższej temperaturze.
Zestaw rożna to idealne rozwiązane jeśli grillujesz duże kawałki mięsa takie jak kebab, pieczeń czy kurczaki. Przekonasz się że równomierna chrupiąca skórka oraz soczyste mięso w środku
jest łatwe do uzyskania jeśli przygotowujesz dania na rożnie
Każda część mięsa jest soczysta i aromatyczna. Zawdzięczamy to równomiernemu pieczeniu oraz ciągłemu obracaniu przygotowywanej potrawy. Owszem można uzyskać dobry smak kładąc
duży kawałek mięsa bezpośrednio na ruszcie. Istnieje jednak ryzyko spłynięcia wszystkich tłuszczy i soków do dolnej części mięsa co może skutkować przesuszeniem górnej, podczas grillowania na rożnie
nie musimy się tym martwić. Bardzo istotna jest możliwość opieczenia kawałka mięsa równomiernie na początku większym płomieniem dzięki czemu zatrzymamy w środku wszystkie soki i aromaty
a następnie dopiec środek przy zmniejszonej temperaturze.
Pierwsze kroki
Zacznij od wyjęcia górnej półki oraz rusztów, jeśli posiadasz model: Monarch, Signet lub Sovereign, ustaw ją pod kątem 90° przed wyciągnięciem.
Następnie pod kawałkiem mięsa na rożnie postaw aluminiową tackę lub brytfannę. Napełnij ją dowolnym aromatycznym płynem,
takim jak : piwo, woda z cebulą, wino, sok. Doda to potrawie dodatkowego aromatu.
Jak umieścić mięso na pręcie?
Przyszedł czas aby umieścić pierwszy szpikulec, zrób to tak aby po nadzianiu kurczaka był pośrodku grilla. Szpikulce marki Broil King
są wyposażone w 4 ostre zakończenia.
Dzięki temu z łatwością nadziejesz kurczaka oraz umocujesz nóżki bez użycia sznurka. Umieść mięso tak aby dobrze się układało i załóż drugi szpikulec.
Poluzuj odważnik, ułóż koniec pręta na kuchennym blacie. Teraz ciężka strona kurczaka lub innego przygotowywanego dania opadnie na dół.
Aby zbalansować wagę mięsa zakręć odważnik po przeciwnej stronie. Pręt z mięsem należy włożyć do silnika umocowanego na grillu.
Pamiętaj aby dokręcić śrubkę na tulejce, dzięki temu pręt nie wypadnie z silnika.
Jeśli mięso zostało wyważone prawidłowo, będzie się jednostajnie obracać, dzięki temu upiecze się równomiernie.
A Wy będziecie mogli cieszyć się idealnie przygotowanym daniem z rożna.
Zestaw rożna obrotowego daje nam wiele możliwości dzięki którym możemy odkrywać nowe smaki
oraz aromaty a przecież o to właśnie chodzi podczas grillowania.