
GRILLE NA PELLET MARKI BROIL KING
Rozwiązanie o którym być może jeszcze nie słyszeliście, grille zasilane pelletem. Broil King wprowadził grille wykorzystujące tą metodę zasilania.
Grille te potrafią okiełznać oraz kontrolować ognisko opalane drewnem w postaci pelletu dzięki zaawansowanemu komputerowi.
Warto zastanowić się czym dokładnie jest pellet spożywczy do grillowania Broil King. Są to małe kapsułki wiórek drzewnych sprasowane pod ciśnieniem
pozwala to uzyskać stałe warunki grillowania. Skład odróżnia je od innego rodzaju pelletów, nie posiadają żadnych spoiw
lub innych substancji chemicznych, są wykonane jedynie z drewna. Stworzono mieszanki odpowiednio dopasowane do różnego rodzaju dań.
Marka Broil King stworzyła odpowiednie kombinacje łączące kilka rodzajów drewna w jednej granulce.
Przejdźmy do tego jak uruchomić grilla na pellet Broil King. Po prawej stronie grilla znajduje się pojemnik na pellet, napełnijmy go.
Najlepiej użyć dobrej jakości, sprawdzonych pelletów Broil King, bardzo pomocna może być łopatka do pelletu tego samego producenta.
Kolejnym krokiem jest ustawienie pożądanej temperatury, użyj w tym celu pokrętła lub specjalnie zaprojektowanych przycisków:
wędzenie 107°C, pieczenie 175°C lub grillowanie 315°C.
Zacznie się kręcić podajnik ślimakowy i tym samym będzie podawać pellet.
Jednocześnie w palenisku rozgrzewa się żarnik, w momencie zetknięcia z pelletami doprowadzi do zapłonu.
Wiatrak umożliwia dojście tlenu który jest niezbędny do powstania ognia.
Wiatrak kręci się szybko podczas rozpalania, może kojarzyć się to z rozpalaniem grilla węglowego przy użyciu suszarki, gazety lub wiatraka.
Wiemy już że pellety które zostają wsypane przez podajnik ślimakowy do paleniska rozpalają się dzięki żarnikowi i wiatrakowi.
Na dnie grilla na pellet w palenisku tworzy się więc ognisko.
Grill na pellet rozpoczyna swoje zadanie okiełznania ognia wykorzystując temperaturę, którą ustawiliśmy
na elektronicznym wyświetlaczu.

W jaki sposób piec kontroluje temperaturę? W grillu znajdziemy 3 sondy, dwie zajmują się pomiarem temperatury wewnątrz mięsa
a jeden kontroluje temperaturę wewnątrz komory grilla. Komputer wykorzystywany w grillach na pellet jest niezwykle precyzyjny. Mierzy temperaturę
w komorze co 20 sekund oraz przekazuje ją do komputera który biorąc pod uwagę czas, tempo wzrostu oraz temperaturę, decyduje jaką ilość pelletu
dosypać do paleniska oraz z jaką prędkością kręcić wiatrakiem. Proces który przebiega w grillu jest bardzo precyzyjny. Grille Broil King na pellet określają
w ten sposób typ pelletów i ich wartość kaloryczną, czyli ilość ciepła którą dostarczają oraz temperaturę zewnętrzną.
Mózg Broil King, czyli regulator PID.
Jego dokładność pozwala na uzyskanie temperatury odchylającej się od zadanej z marginesem błędu ± 5°C.
Wszystkie zmiany dotyczące temperatury są brane pod uwagę a komputer dostosowuje zmienne tak aby jak najlepiej utrzymać stała temperaturę.
Grill robi za nas prawie wszystko, nie musimy pilnować temperatury, urządzenie utrzyma ją na odpowiednim poziomie tyle czasu ile zechcemy.
Będzie trzeba tylko co jakiś czas uzupełnić pellet.
Pamiętajmy że grill na pellet wymaga podłączenia do prądu, jednak nie po to aby wytworzyć ciepło a do uruchomienia
komputera, silnika, wiatraka oraz żarnika.
Jeden worek pelletu = około połowa pojemnika na popiół.
Tłuszcz wytworzony podczas grillowania zostaje odprowadzony do pojemnika na tłuszcz, możemy umieścić w nim jednorazowe tacki
dzięki czemu nie będziemy musieli go czyścić.