
WĘDZENIE NA GRILLACH GAZOWYCH
Używając różnego rodzaju wiórek drzewnych lub pelletów Broil King przeznaczonych do wędzenia, można odkrywać wiele nowych smaków i aromatów
od słodyczy po pikantność.
PRZYGOTOWANIE GRILLA GAZOWEGO DO WĘDZENIA
Do grillowania na grillu gazowym najlepsza jest metoda pośrednia, polega to na takim ustawieniu palników aby płomień nie oddziałowywał
bezpośrednio na mięso. Wysokie i głębokie piekarniki ze znakomitą cyrkulacją powietrza oraz precyzyjną kontrolą temperatury stosowane przez markę
Broil King sprawdzają się w tej metodzie idealnie.
Zacznijmy od kluczowego elementu, czyli brytfanny napełnionej ziołami lub sokiem, wytwarza ona wilgoć oraz dodaje aromatu.
Umieść ją bezpośrednio pod mięsem, jeśli mięso masz zamiar ułożyć na ruszcie połóż ją na aromatyzerach. W przypadku kiedy przygotowujesz mięso na stojaku,
brytfannę możesz postawić na ruszcie a stojak wstawić do brytfanny.
Nad jednym z palników, na aromatyzerze, umieść skrzynkę do wędzenia.
Aby uzyskać niską temperaturę nigdy nie używaj środkowego palnika, uruchom jedynie boczne. Jeśli chcesz podnieść temperaturę zwiększ ilość gazu.
WYRÓŻNIAMY DWIE METODY WĘDZENIA:
Najbardziej popularną metodę wędzenia w temperaturze poniżej 135° Celsjusza, oraz wędzenie w temperaturze 135° – 200° Celsjusza.
Pierwsza, klasyczna forma wędzenia polega na wędzeniu dużych kawałków mięsa w niskich temperaturach poniżej 135° Celsjusza,
trwa to około 4 godzin. Przy użyciu wiórek drzewnych nadajemy mięsu wyjątkowego smaku oraz aromatu.
Kolejna metoda natomiast nazywana jest grillowaniem pośrednim, metoda wędzenia dla bardziej niecierpliwych.
Uzyskujemy w ten sposób nowy smak i aromat w krótszym czasie.
KTÓRE WIÓRKA WYBRAĆ?
Dzięki szerokiej ofercie Broil King, możemy dobrać wiórka wędzarnicze nadające potrawom idealny aromat.
Poniżej przedstawimy czego można się spodziewać po poszczególnych rodzajach.
Rodzaj |
Aromat |
Idealny do |
ostry, pikantny i wędzony |
wołowiny i wieprzowiny |
|
ostry i wędzony |
wieprzowina, baranina, wołowina |
|
słodki i wędzony |
wieprzowina, drób |
|
słodki i wędzony |
wieprzowina, drób |
|
słodki i wędzony |
wieprzowina, drób, owoce morza i sery |
|
łagodny i wędzony |
baranina i wieprzowina |
Przed rozpoczęciem wędzenia należy namaczać wiórka przez około 30 minut.
A MOŻE PELLET?
Marka Broil King stworzyła 3 typy pelletów przeznaczonych do wędzenia. Nie należy moczyć ich w wodzie.
Dostępne są 2 mieszanki:
PELLET DO WĘDZENIA MIESZANKA SMOKE MASTER'S 9KG
PELLET DO WĘDZENIA MIESZANKA GRILLER'S SELECT 9KG
oraz
PELLET DO WĘDZENIA Z ORZECHA AMERYKAŃSKIEGO 9KG
PELLET DO WĘDZENIA Z JADŁOSZYNU 9KG
PELLET DO WĘDZENIA Z JABŁONI 9KG
KIEDY MIĘSO JEST GOTOWE?
Najlepszym rozwiązaniem są termometry połączone z aplikacją w telefonie, możemy na niej dobrac odpowiednie ustawienia a aplikacja
powiadomi nas kiedy mięso jest gotowe. Broil King posiada w swojej ofercie także termometry które przy każdym pomiarze należy umieścić w mięsie.
Mięso |
Temperatura w °C |
Wołowina |
|
Rare |
45°C do 50°C |
Midium Rare |
55°C do 60°C |
Medium |
60°C do 65°C |
Medium-Well |
65°C do 70°C |
Well Done |
70°C i ponad |
Drób |
|
Kurczak |
75°C do 80°C |
Indyk |
75°C do 80°C |
Wieprzowina |
60°C do 63°C |
Baranina |
|
Rare |
60°C |
Midium Rare |
60°C do 65°C |
Medium |
70°C |
Well done |
75°C i ponad |
CZYM WYRÓŻNIA SIĘ WĘDZONE MIĘSO?
Jeśli mięso zostało uwędzone prawidłowo, powinno posiadać czerwoną skórkę. Oczywiście z pewnością każdy rozpozna je po wyjątkowym smaku oraz aromacie.
Bardzo ważnym jest aby dać mięsu odpocząć, po zakończonym wędzeniu zawiń mięso w folię i odłóż je na odpoczynek.
Dzięki temu mięso stanie się kruche.
JAK POWINIEN WYGLĄDAĆ DYM WYDOBYWAJĄCY SIĘ ZE SKRZYNKI ?
Po kolorze dymy jesteśmy w stanie ocenić co dzieje się wewnątrz naszego grilla. Gdy wiórka zaczynają się spalać, dym zacznie być intensywniejszy:
drobny niebiesko-biały dym, kłębiasty biały dym, brązowy kłębiasty dym, potem płomień i wreszcie cienki, delikatny dym. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, na
początek należy zmniejszyć moc palników, tak aby pojawił się delikatny niebiesko-biały lub kłębiasty biały dym. Czasami może być konieczne wyłącznie gazu na
chwilę, aby stłumić intensywność. Delikatny, błękitny dym jest bardzo ważny dla osiągnięcia idealnego smaku i aromatu.
Skrzynka do wędzenia daje nam wiele możliwości, możemy spróbować także wsypać wiórka do jednej komory, a do drugiej dolać wody lub soku - potrawy będą
jeszcze bardziej soczyste, ze względu na zwiększoną wilgotność.
DLACZEGO NAMACZAMY WIÓRKA PRZED ROZPOCZĘCIEM WĘDZENIA?
Wiórka dzięki namaczaniu stają się wilgotne, dzięki temu drewno będzie dłużej się dymiło i wydzielało aromaty.
Zmniejszamy w ten sposób także ryzyko jego zapalenia, jest to bardzo ważne gdyż zapalenie się wiórek lub pelletu spowoduje nadanie gorzkiego smaku potrawom.
* WSKAZÓWKI:
-przygotowaną skrzynkę wstaw 5-10 minut przed włożeniem mięsa do grilla. Surowe mięso będzie lepiej wchłaniało aromat, dzięki czemu smak będzie bardziej wyrazisty,
wędzone mięso po przekrojeniu będzie posiadało charaktrystyczny różowy "pierścień", który wskazuje jak głęboko dym przeniknął do potrawy,
-nie otwieraj pokrywy. Spowoduje to ucieczkę dymu oraz wilgoci - dwóch kluczowych elementów udanego wędzenia,
-utrzymuj wnętrze piekarnika w czystości aby pozbyć się posmaku spalenizny,
-aromat dymu gromadzi się najlepiej na zimnych potrawach, które posiadają wilgotną warstwę na zewnątrz.
-Mięso możesz nawilżyć silikonowym pędzelkiem lub rozpylaczem oleju,wiórki do wędzenia powinny być namoczone maksymalnie przez 1 godzinę, a najlepiej przez 30 minut,
-skrzynkę do wędzenia wypełnij w 2/3 objętości i umieść na aromatyzerze lub na ruszcie,
-jeżeli zależy Ci na długim dymieniu, wsyp do wędzarki 1/3 suchych wiórek i 2/3 mokrych. W ten sposób uzyskasz, długotrwały i równomierny dym od samego początku,
-jeśli nigdy wcześniej nie wędziłeś to uważaj by nie przesadzić z ilością wiórek i pelletu - zacznij od mniejszej ilości (wystarczy pół szkalnki),
-wiórki z orzecha amerykańskiego są bardzo popularne, ponieważ mają obfity smak, który doskonale pasuje do wędzonych żeberek i łopatki,
-jadłoszyn posiada słodki i delikatny aromat przez co lepiej komponuje się z mięsami o bardziej wyrazistym smaku jak wołowina, jagnięcina czy drób,
-wiórki jabłkowe mają wyraźnie słodki i łagodny smak, doskonale współgrający z wieprzowiną i dziczyzną,
-nie bój się eksperymentować z mieszaniem smaków wiórek i pelletów oraz z potrawami, które możesz zrobić na grillu,
-wiórki i pellety doskonale sprawdzają się zarówno w tradycyjnych grillowanych potrawach jak i w gotowaniu metodą LOW N' SLOW.
Wędzenie pozwala nam na odkrywanie nowych aromatów, a przecież o to właśnie chodzi. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu aby wykorzystać w pełni
możliwości naszych grilli Broil King. Dym wydzielany przez odpowiednio przygotowane wiórka jest kolejną przyprawą która czeka aby ja odkryć.
Przyjemnego grillowania/ wędzenia !