
PLANKING - GRILLOWANIE NA DESKACH
Coraz bardziej popularnym jest tak zwany Planking, czyli przygotowywanie doskonałych potraw wykorzystując deski klonowe lub cedrowe. Mimo że z początku metoda może wydawać się czymś skomplikowanym, jest wyjątkowo łatwa i szybka. Decydując się na grillowanie w ten sposób odkrywamy nowe smaki oraz aromaty. Każdy pasjonat grillowania z pewnością chce wypróbować każdy nowy sposób przygotowywania oraz podawania dań przyrządzonych na jego grillu marki Broil-King.
To własnie dym wydobywający się z deski umieszczonej nad palnikiem dodaje potrawom tego wyjątkowego aromatu.
Nasi goście będa zaskoczeni nową metodą a smak potraw ich oczaruje. Jeśli posiadają grilla gazowego, pewnie sami zdecydują się na grillowanie przy użyciu deski. Każda z desek ma swój własny wyjątkowy zapach a po jej uprzednim namoczeniu i umieszczeniu na grillu może przekazać go potrawie.
W krótkiej instrukcji poniżej przedstawiamy jak wykorzystać możliwości deski cedrowej lub klonowej do grillowania:
Zacznij od namaczania deski przez 30 minut w wodzie a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym. Ustaw pokrętła w pozycji POW-R-ZONE i rozgrzewaj grilla przez 10 minut.
Przed umieszczeniem na desce mięsa, ryby lub sera, nasmaruj jej obie strony olejem lub oliwą z oliwek. Umieść deskę na ruszcie i zmniejsz wielkość płomienia na MEDIUM-LOW. Teraz możesz już tylko czekać aż twoja potrawa osiągnie pożądany etap pieczenia a następnie delektować się jej wyjątkowym smakiem.
DESKI CEDROWE
- Są polecane w szczególności do przygotowania łososia, jednak warto wypróbować ją przy innych rodzajach mięs. Na naszym grillu możemy wypróbowywać różnego rodzaju kombinacje smakowe,
ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
DESKI KLONOWE
- W szczególności polecane są do wieprzowiny oraz jagnięciny.
Deski sprawdzają się także przy grillowaniu np: owoców morza lub serów pleśniowych które wspaniale komponują się z malinami lub żurawiną.
Czymś wartym odkrycia oraz przetestowania są również deski wykonane z beczek po winie. Są to starannie wyselekcjonowane kawałki beczek w których były przechowywane wina z najlepszych szczepów winogron z Kanady oraz Stanów Zjednoczonych, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Gamay. Deski były przez długi okres nasączane winem dzięki czemu jeśli zdecydujemy się na nich grillować nasze potrawy przesiąkną wyjątkowym aromatem. Użyj ich w dokładnie taki sam sposób jak deski klonowe i cedrowe.
Zapraszamy do zapoznania się z deskami marki Broil King znajdującymi się w naszej ofercie:
(klikając w zdjęcie przejdziesz do szczegółowych informacji o produkcie)
DESKA KLONOWA DO GRILLOWANIA - Wymiary : 13 x 30cm.
DESKA KLONOWA DO GRILLOWANIA - Wymiary : 19 x 38cm.
DESKA CEDROWA DO GRILLOWANIA - Wymiary : 38 x 19cm.
DESKA CEDROWA DO GRILLOWANIA - Wymiary : 30 x 13cm.
Jak widać na zdjęciach powyżej, dania prezentują się bardzo apetycznie.
Przyjemnego Grillowania !