Kolorowe, pyszne szaszłyki z grilla, sprawdzą się wyśmienicie na kameralnych rodzinnych obiadach jak i podczas większych spotkań z rodziną i znajomymi.
Mamy sposób aby łatwo i szybko przygotować szaszłyki z kurczaka, karkówki lub innego wybranego przez ciebie rodzaju mięsa czy owoców morza.
Marynata, odpowiednie przyprawy i dodatki to sekret udanego efektu końcowego.
Szaszłyki to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przekąsek. Daje nam nieskończenie wiele możliwości, możemy komponować szaszłyki z wybranych przez siebie najbardziej lubianych składników.
Poniżej opisujemy jak w kilku etapach przygotować ten przysmak tak aby osiągnąć idealny efekt, dostosowany do własnych preferencji smakowych.
- Na początku musimy postanowić co chcemy umieścić na naszym szaszłyku. Ananas, papryka czy pieczarki są świetnymi dodatkami, dodadzą naszym szaszłykom kolorowego apetycznego wyglądu. Jeśli jednak za którymś nie przepadasz bez problemu możesz zamienić go na zupełnie inny dodatek. Czerwona lub biała cebula oraz cukinia to także najbardziej popularne i polecane dodatki. Nie ograniczaj się ! Możesz wypróbować także pomidorki koktajlowe, ziemniaczki lub wędzony ser. Jeśli dodajemy mięso możemy wybrać kawałki kurczaka, karkówki czy polędwiczek.
Owoce morza takie jak krewetki sprawdzają się równie dobrze.
-Marynowanie, czyli klucz do sukcesu. Najlepiej zamarynować mięso odpowiednio wcześniej aby wchłonęło wszystkie smaki i aromaty. Przygotuj olej lub oliwę z oliwek, dodaj do niej kilka łyżek octu balsamicznego lub soku z cytryny. Następnie: musztarda, wyciśnięty ząbek czosnku oraz ulubione zioła i przyprawy. Teraz schowaj mięso w marynacie do lodówki i pozostaw na kilka godzin a najlepiej do kolejnego dnia.
-Nadziewanie ! Na tym etapie należy nadziewać wszystkie składniki pokrojone na kawałki podobnych wielkości. Naprzemiennie tak aby mięso przeplatało się z warzywami, owocami i pozostałymi dodatkami które dobraliśmy.
- Grillowanie szaszłyków to wbrew pozorom nie taka łatwa sprawa, jednak grille z serii Genesis ułatwiają nam do zadanie dzięki stalowym prętom umieszczonym na końcu piekarnika. Możemy z łatwością umieścić pomiędzy nimi szpikulce do szaszłyków. Jeśli posiadamy inny model możemy wyposażyć się w specjalnie zaprojektowany zestaw do szaszłyków.
PRZYJEMNEGO GRILLOWANIA !