Nie warto rezygnować z przyjemności grillowania i spędzania czasu na świeżym powietrzu razem z rozpoczęciem jesieni.
Nie marnujmy tego wyjątkowego czasu zamykając się w domu. Cieszmy się otaczającą nas aurą i wykorzystajmy ją jak najlepiej.
Pomyśl tylko o tym rozgrzewającym, przyjemnym cieple które możesz poczuć stojąc przy grillu gazowym Broil King kiedy temperatura wokół nas nie rozpieszcza.
Zastanawialiście się co przyrządzić na grillu jesienią ?
Są dania które w tym czasie sprawdzą się wyjątkowo dobrze.
Jesień to czas zbiorów ! Wykorzystaj bogactwo natury i stwórz z nich coś wyjątkowego !
Dynia, pomyśl tylko na ile sposobów możesz ją przygotować! Na słodko, wytrawnie lub na ostro. Szczególnie popularna jesienią jest zupa z dyni.
Dodatki i marynata mogą całkowicie zmienić smak dania.
Możemy wykorzystać cynamon który idealnie skomponuje się z dynią i nada jej pysznego słodkiego aromatu.
Ziemniaki i buraki to kolejne jesienne dobrodziejstwa które możemy wykorzystać na wiele sposobów.
A do tego gruszki i jabłka które też świetnie sprawdzają się w podgrzanej wersji z grilla.
Wykorzystaj grzyby ! Jesień to czas na zbiory, grzybiarze doskonale wiedzą jakimi wspaniałymi okazami obdarzają nas nasze lasy.
Borowiki, podgrzybki, kurki, rydze czy maślaki, każde z nich warto przyrządzić na ruszcie. Ten wyjątkowy smak grzybów od razu kojarzy się z długimi jesiennymi wieczorami. Na rozgrzanie warto przyrządzić zupę grzybową ! Spróbuj przygotować ją w żeliwnym woku marki Broil King.
Warto próbować nowych doświadczeń, gdy wokół jesienna aura, wykorzystajmy ten klimat i przygotujmy pyszną, rozgrzewającą zupę grzybową wykorzystując wok żeliwny. Dzięki temu nadal będziemy mogli cieszyć się ogrodem w otoczeniu rozgrzanego grilla.
Wielu pasjonatów jesiennych zbiorów wybiera się w tym czasie na grzybobranie. Jednak wymaga to pewnej wiedzy na temat grzybów, nie chcemy przecież zatruć się przypadkowo zebranym trującym grzybem. Więc jeśli decydujesz się na poszukiwania zabierz ze sobą doświadczonego grzybiarza, zbierz wcześniej odpowiednią wiedzę która pozwoli Ci bezpiecznie udać się do lasu lub po zakończeniu poszukiwań przekaż swoje zbiory do skontrolowania osobie doświadczonej. Możesz też kupić wybrany rodzaj grzybów na targu lub w sklepie, z pewnością w sezonie znajdziesz tam duży wybór.
Przygotuj :
Oczywiście grzyby najlepiej świeże, jeśli posiadasz mrożone lub suszone też możesz ich użyć
Bulion 1l
Ziemniaki (4 sztuki)
Marchewki (2/3 sztuki)
Czosnek (2 ząbki)
Oliwa lub olej (2 łyżki)
Śmietana 30% (3 łyżki)
Przyprawy i zioła (koperek, majeranek, sól, pieprz)
Jeśli wybrałeś maślaki pamiętaj aby obrać ich kapelusze ze skórki, inne grzyby opłucz i oczyść a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub plastry. Umieść na woku olej lub oliwę a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Po kilku minutach podsmażania dodaj pokrojony/wyciśnięty czosnek. Teraz czas aby dodać pokrojone grzyby. Podsmażaj całość 20/30 minut a następnie dodaj zioła i przyprawy. Teraz zalej wszystko bulionem połączonym z marchewkami i ziemniakami pokrojonymi w małe kawałki. Gotuj przez około 30 minut.
Na końcu aby zabarwić zupę i dodać dodatkowego smaku możesz dodać śmietany, uważając aby się nie zwarzyła.
*Jeśli wolisz możesz zastąpić ziemniaki makaronem.
Smacznego !