Kupiłeś nowego grilla marki Broil King? A może twoi najbliżsi sprawili Ci tak wyjątkowy prezent? W każdym razie, posiadasz już to wspaniałe urządzenie.
Po złożeniu grilla z pewnością nie możesz doczekać się pierwszego jego uruchomienia. Ruszty żeliwne są wspaniałym rozwiązaniem, wytrzymałym, dającym wiele możliwości.
Jednak przed pierwszym ich użyciem należy pamiętać o kilku ważnych krokach które pozwolą nam długo cieszyć się sprawnymi, zadbanymi rusztami.
Krok 1. UMYJ RUSZT
Przygotowałeś już potrawy, chcesz rozpocząć grillowanie. Jeśli jednak będziesz używał rusztów po raz pierwszy bardzo ważne jest aby odpowiednio je przygotować. UMYJ RUSZTA. Tak, przed pierwszym użyciem zaleca się umycie ich wodą z płynem do mycia naczyń. Następnie dokładne wypłukanie ich wodą oraz osuszenie przy użyciu papierowego ręcznika.
* Nigdy nie myj rusztów w zmywarce ani nie zostawiaj ich do wyschnięcia bez wytarcia do sucha.
Krok 2. KONSERWACJA
A) Używaj tylko olei o wysokiej temperaturze dymienia, polecamy użycie poniższych olei tłoczonych na zimno:
Olej z avocado - temperatura dymienia 260°C
Olej ryżowy - temperatura dymienia 255°C
Olej rzepakowy - temperatura dymienia 204°C
B) Nanieś olej na ruszt
Dokładnie i obficie rozprowadź olej po obu stronach rusztu. Rozpylacz oleju lub silikonowy pędzel znacznie ułatwi to zadanie.
C) W celu konserwacji rusztu nie używaj margaryny, masła ani oleju z solą.
Krok 3. Odpal grilla
Po dokładnym umyciu oraz pokryciu rusztów w nowym grillu olejem, rozgrzej go do temperatury 200°C i pozostaw na 30 minut.
Olej wpiecze się w ruszt a następnie stworzy nieprzywierającą, zabezpieczającą powłokę. Teraz wyłącz grilla, po jego wystygnięciu ruszt będzie zakonserwowany oraz gotowy do użycia.
Krok 4. Rozgrzej i grilluj
Rozgrzej grilla do temperatury 200°C przy zamkniętej pokrywie. Nadszedł czas aby cieszyć się grillem wyposażonym w żeliwne ruszty. Możesz przygotować na swoim grillu idealne steki zgodnie z własnymi wymaganiami smakowymi. Wykorzystaj wyobraźnię by stworzyć coś pysznego !
Krok 5. Wyczyść ruszty
A) Odpowiednia szczotka
Przed i po użyciu wyszczotkuj dokładnie ruszt przy użyciu wysokiej jakości szczotki z włosiem ze stali szlachetnej. Po zakończeniu tej czynności sprawdź czy na ruszcie nie zostały jej pozostałości. Włosie ze stali szlachetnej może wypadać lub łamać się tak jak w każdej innej szczotce.
B) Użyj drewnianego skrobaka
Jeśli chcesz zrezygnować z użycia szczotki, świetną alternatywą jest drewniany skrobak. Użyj go w celu usunięcia wszystkich pozostałości potraw z rusztu.
Pamiętaj że odpowiednia pielęgnacja rusztu pozwoli cieszyć się nim przez długie lata. Zadbaj o niego od pierwszego użycia i utrzymaj systematyczność a z pewnością wszystkie twoje potrawy będą wychodzić smacznie, łatwo i przyjemnie.
Przyjemnego grillowania !
Jeśli masz pytania skontaktuj się z nami lub odwiedź nasz salon !