
BĘDZIESZ POTRZEBOWAŁ
- Sezonowany stek o grubości 2,5-3cm (pamiętaj aby wybrać dobrej jakości mięso u sprawdzonego sprzedawcy)
- sól, pieprz, oliwa
- opcjonalnie, płatki Chilli
Jako dodatek do podania świetnie sprawdzają się maliny, młody szpinak, ser gorgonzola i sos balsamiczny, jednak nie są to dodatki niezbędne.
PRZYGOTOWANIE STEKU RIB EYE KROK PO KROKU
Na 30minut przed grillowaniem stek wyciągnij z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej. Ustaw pokrętła w pozycji HIGH i rozgrzej grilla do temperatury wewnętrznej 300ºC. Teraz pora aby nasmarować mięso oliwą i grubo oprószyć solą i pieprzem. Posmaruj tłuszczem ruszt i ułóż na nim mięso. Stek należy grillować 6 minut, jeśli zależy Ci na diamentowym wzorze obracaj go 4 razy co 1,5 minuty, zgodnie z metodą Ten and Two.
W kolejnym kroku, umieść stek na górnej półce, zamknij piekarnik, teraz poczekaj aż osiągnie temperaturę wewnętrzną zgodną z Twoimi wymaganiami co do stopnia wysmażenia. Przykładowo, osiągnięcie temperatury 57ºC na grillu Broil-King zajmuje średnio 9 minut. Oczywiście należy brać pod uwagę że czas grillowania jest uzależniony od temperatury otoczenia, grubości mięsa i innych czynników. Dużym ułatwieniem i wygoda jest stosowanie termometru z sondami, który pozwala nam dokładnie kontrolować temperaturę wewnętrzną mięsa, dzięki czemu osiągamy idealny dla nas poziom wysmażenia i niesamowity smak.
Zanim pokroisz mięso, daj mu 10 minut na odpoczynek i związanie soków.
Zależnie od upodobań, stek podawaj w całości lub pokrojony w grube plastry, świetnym dodatkiem jest sałatka z malinami i szpinakiem.
Tabela wewnętrznej temperatury wołowiny
Stopień wysmażenia
|
Temperatura wewnętrzna
|
Cechy charakterystyczne |
---|---|---|
Extra-rare or Blue (bleu) | 26°C - 28°C | mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe |
Rare | 49°C - 51°C | miękkie w dotyku |
Medium Rare | 55°C - 57°C | stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć |
Medium | 60°C - 63°C | dla tych co nie mogą się zdecydować |
Medium Well | 65°C - 69°C | zwiększona twardość |
Well Done | 71°C | twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone, brak czerwonego/różowego środka |