Bestsellery
BON PODARUNKOWY
BON PODARUNKOWY

100,00 zł

szt.
Genesis E-325s
Genesis E-325s

7 299,00 zł

szt.
Genesis E-335
Genesis E-335

8 799,00 zł

szt.
Genesis S-325s
Genesis S-325s

7 799,00 zł

szt.
Genesis SX-325s
Genesis SX-325s

9 499,00 zł

szt.
Grill gazowy Baron 490
Grill gazowy Baron 490

7 999,00 zł

szt.
Grill gazowy Baron S 490
Grill gazowy Baron S 490

8 299,00 zł

szt.
OFYR - Palenisko Classic Storage Corten 100
OFYR - Palenisko Classic Storage Corten 100

8 913,95 zł

Cena regularna: 10 487,00 zł

szt.
SZEROKA SZCZOTKA
SZEROKA SZCZOTKA

64,99 zł

szt.
WEBER® Q 1400 GRILL ELEKTRYCZNY
WEBER® Q 1400 GRILL ELEKTRYCZNY

1 749,00 zł

szt.
WEBER® Q 1400 GRILL ELEKTRYCZNY/ STAND
WEBER® Q 1400 GRILL ELEKTRYCZNY/ STAND

2 149,00 zł

szt.
Promocje
OFYR - Palenisko Classic Storage Corten 100
OFYR - Palenisko Classic Storage Corten 100

8 913,95 zł

Cena regularna: 10 487,00 zł

szt.
Produkt dnia
BON PODARUNKOWY
BON PODARUNKOWY

100,00 zł

szt.
Genesis S-325s
Genesis S-325s

7 799,00 zł

szt.
OFYR - Palenisko Classic Storage Corten 100
OFYR - Palenisko Classic Storage Corten 100

8 913,95 zł

Cena regularna: 10 487,00 zł

szt.
WEBER® Q 1400 GRILL ELEKTRYCZNY
WEBER® Q 1400 GRILL ELEKTRYCZNY

1 749,00 zł

szt.
Genesis E-335
Genesis E-335

8 799,00 zł

szt.
Genesis SX-325s
Genesis SX-325s

9 499,00 zł

szt.
Genesis E-325s
Genesis E-325s

7 299,00 zł

szt.
WEBER® Q 1400 GRILL ELEKTRYCZNY/ STAND
WEBER® Q 1400 GRILL ELEKTRYCZNY/ STAND

2 149,00 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepis- stek Rib Eye
Przepis- stek Rib Eye

 Marmurkowatość tłuszczu i tak zwane oko, to rzeczy które wyróżniają stek Rib Eye. Dzięki dużej zawartości tłuszczu otrzymujemy soczysty, delikatny, wyjątkowy kawałek mięsa.  Przy zakupie kieruj się ładnym ciemnoczerwonym kolorem oraz dużą ilością marmuru, czyli linii tłuszczu przecinających mięso. Im więcej tłuszczu tym lepiej, jest on nośnikiem smaku i w przypadku steków ma ogromne znaczenie. Dodatkowo, warto wybrać mięso sezonowane ponieważ daje nam to gwarancję uzyskania najlepszych efektów. Polecamy przygotowanie na grillu steków o grubości 2,5-3cm.

 Ze względu na brak kości stek Rib Eye jest przygotowywany nieco inaczej. Na ruszcie grilla marki Broil-King będziemy grillować mięso w wysokiej temperaturze a w kolejnym etapie pozwolimy mu uzyskać odpowiednią temperaturę wewnętrzną na górnej półce. W uzyskaniu idealnych efektów doskonale pomoże termometr z sondami Broil-King. Dzięki aplikacji na telefon oraz stałej kontroli temperatury z łatwością osiągniesz pożądany efekt który zachwyci twoich gości. 

 BĘDZIESZ POTRZEBOWAŁ 

  1. Sezonowany stek o grubości 2,5-3cm (pamiętaj aby wybrać dobrej jakości mięso u sprawdzonego sprzedawcy)
  2. sól, pieprz, oliwa
  3. opcjonalnie, płatki Chilli 

Jako dodatek do podania świetnie sprawdzają się maliny, młody szpinak, ser gorgonzola i sos balsamiczny, jednak nie są to dodatki niezbędne. 

PRZYGOTOWANIE STEKU RIB EYE KROK PO KROKU

Na 30minut przed grillowaniem stek wyciągnij z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej. Ustaw pokrętła w pozycji HIGH i rozgrzej grilla do temperatury wewnętrznej 300ºC. Teraz pora aby nasmarować mięso oliwą i grubo oprószyć solą i pieprzem. Posmaruj tłuszczem ruszt i ułóż na nim mięso. Stek należy grillować 6 minut, jeśli zależy Ci na diamentowym wzorze obracaj go 4 razy co 1,5 minuty, zgodnie z metodą Ten and Two. 

 W kolejnym kroku, umieść stek na górnej półce, zamknij piekarnik, teraz poczekaj aż osiągnie temperaturę wewnętrzną zgodną z Twoimi wymaganiami co do stopnia wysmażenia. Przykładowo, osiągnięcie temperatury 57ºC na grillu Broil-King zajmuje średnio 9 minut. Oczywiście należy brać pod uwagę że czas grillowania jest uzależniony od temperatury otoczenia, grubości mięsa i innych czynników. Dużym ułatwieniem i wygoda jest stosowanie termometru z sondami, który pozwala nam dokładnie kontrolować temperaturę wewnętrzną mięsa, dzięki czemu osiągamy idealny dla nas poziom wysmażenia i niesamowity smak. 

 

Zanim pokroisz mięso, daj mu 10 minut na odpoczynek i związanie soków.

 

Zależnie od upodobań, stek podawaj w całości lub pokrojony w grube plastry, świetnym dodatkiem jest sałatka z malinami i szpinakiem.  

 

Tabela wewnętrznej temperatury wołowiny

Stopień wysmażenia
Temperatura wewnętrzna
Cechy charakterystyczne
Extra-rare or Blue (bleu) 26°C - 28°C mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe
Rare 49°C - 51°C miękkie w dotyku
Medium Rare 55°C - 57°C stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć
Medium 60°C - 63°C dla tych co nie mogą się zdecydować 
Medium Well 65°C - 69°C zwiększona twardość
Well Done 71°C twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone,
brak czerwonego/różowego środka

 

Autoryzowany

przedstawiciel

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl