Wiele osób zniechęconych niską temperaturą oraz brakiem słońca odstawiło swojego grilla w kąt tarasu lub ukryło go w garażu na kilka dobrych miesięcy.
Teraz, kiedy sezon ponownie rusza a słoneczna pogoda coraz częściej zachęca do spędzania czasu na dworze, czas zadbać o grilla i przygotować go do nowego sezonu 2022 !
Oczywiście, w dbaniu o urządzenie marki Broil-King bardzo ważna jest systematyczność. Jeśli jednak po ostatnim grillowaniu zapomniałeś o kilku ważnych elementach pielęgnacji, to nic straconego.
Sprawdź baterię - zalecamy wyciąganie baterii jeśli odstawiasz grilla na dłuższy czas.
Tacka na skapujący tłuszcz - jeśli jest pełna, wymień ją. Za chwilę dowiesz się dlaczego nie mogłeś pozostawić jej zapełnionej.
Czas na wypalenie wszystkich resztek i pozostałości po grillowaniu. Jeśli nie zrobiłeś tego po ostatnim grillowaniu teraz potrwa to znacznie dłużej. Zachęcamy do wypalania resztek po każdym zakończonym grillowaniu, pozwala to utrzymać urządzenie na wysokim poziomie wydajności oraz w dobrej kondycji przez długie lata. Poza tym kiedy następnym razem postanowisz urządzić spontanicznego grilla nie będziesz musiał czyścić go przed grillowaniem. Odpalisz palniki i do dzieła !
Ustaw wszystkie pokrętła uruchamiające palniki na maksymalną temperaturę i poczekaj aż piekarnik się rozgrzeje. Wszystkie resztki będą wypalały się aż ulegną zwęgleniu. Kiedy zauważysz że z grilla nie wydobywa się już dym a resztki na ruszcie są zwęglone, wyłącz palniki i poczekaj aż grill nieco wystygnie.
Wyjmij z piekarnika wszystkie ruszty a następnie wykorzystując <szeroką szczotkę>, zetrzyj z nich zwęglone resztki.
W podobny sposób zetrzyj pozostałości z aromatyzerów, jeśli nie zauważyłeś na nich przerdzewiałych dziur, możesz używać ich nadal w tym sezonie. Kiedy jednak zauważysz powstanie dziur, oznacza to czas na zakup nowych aromatyzerów odpowiednich do posiadanego modelu grilla. Przykładowo :<aromatyzer Baron> <aromatyzer Imperial>
Palniki można nazwać sercem grilla, czas więc zadbać także o nie. Na tym etapie bardzo pomocny okazuje się <zestaw narzędzi do konserwacji palników>.
Zacznij od odcięcia dopływu gazu i upewnienia się że grill jest zimny. Usuwając zabezpieczenia, wyciągnij palnik, w kolejnym kroku używając szczotki przeczyść zwężkę, następnie używając specjalnego szpikulca możesz przeczyścić otwory przez które wydobywa się płomień. Przeczyszczony palnik zamocuj na jego miejscu, pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu przy użyciu śruby oraz zawleczki.
Wnętrze piekarnika oczyść używając specjalnego <szkrobaka> ,wszystkie pozostałości możesz dokładnie doczyścić używając wygodnej <końcówki do odkurzacza> dzięki dołączonej do zestawu przejściówce, końcówka dopasuje się do każdego urządzenia.
Przechodzimy do części w której znaczenie ma pusta tacka na skapujący tłuszcz, ważne żeby znajdowało się w niej miejsce podczas oczyszczania piekarnika ponieważ wszystkie resztki spadają właśnie do niej. Teraz kiedy piekarnik jest oczyszczony wyjmij tackę i usuń spalone resztki.
Gotowe ! Przetrzyj grilla szmatką i oczyść części zewnętrzne przy pomocy specjalnego płynu ! <płyn do czyszczenia stali szlachetnej>